Met pensioen

U bepaalt zelf wanneer u met pensioen gaat, bijvoorbeeld op uw AOW-leeftijd of op de pensioenleeftijd 68 jaar.

Met pensioen op 68-jarige leeftijd

Gaat u met pensioen als u 68 jaar wordt? Dan hoeft u niets te doen. Wij sturen u ongeveer 6 maanden voor uw 68e verjaardag de pensioeningang-brief toe. In deze brief staat een aantal keuzemogelijkheden toegelicht met een uitleg van de gevolgen van deze keuzes. Als wij de formulieren minimaal 3 maanden voor de pensioendatum terugkrijgen, zorgen wij ervoor dat u het pensioen ontvangt in de maand waarin u 68 jaar wordt.

Eerder met pensioen

U kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Dat betekent dat u eerder stopt met pensioen opbouwen en uw pensioenuitkering eerder laat ingaan. Uw pensioen wordt hierdoor lager. Ook het partnerpensioen dat uw partner krijgt na uw overlijden wordt lager. Als u eerder dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen gaat, moet u een verklaring ondertekenen waarin u aangeeft uw werkzaamheden te beëindigen voor het gedeelte dat uw pensioen ingaat en geen andere betaalde werkzaamheden aangaat.

Wilt u eerder met pensioen gaan? Neem minimaal 3 maanden voor de gewenste pensioeningangsdatum contact met ons op. Vergeet daarnaast niet om tijdig uw werkgever te informeren.

Gedeeltelijk met pensioen

Het is mogelijk om voor uw 68-jarige leeftijd minder te gaan werken. Het inkomen kunt u aanvullen met een gedeeltelijke pensioenuitkering. U laat uw pensioen eerder (gedeeltelijk) ingaan en u stopt (gedeeltelijk) met pensioen opbouwen. Dat betekent dat uw pensioen na uw 68-jarige leeftijd lager wordt. Ook het partnerpensioen dat uw partner krijgt na uw overlijden, wordt hierdoor lager. 

Als u minimaal 3 maanden voor de gewenste ingangsdatum van het deeltijdpensioen contact met ons opneemt, maken wij een voorstel voor u.

Uw deelname aan de Anw-hiaat pensioenregeling stopt

Als u met pensioen gaat, treedt u uit dienst bij uw werkgever. Als u een partner heeft, stopt de dekking voor de Anw-hiaat pensioenregeling. Meer informatie over de Anw-hiaat pensioenregeling vindt u hier.

Maakt u gebruik van de mogelijkheid voor deeltijdpensioen? Dan blijft u gedeeltelijk in dienst bij uw werkgever. U blijft dan deelnemen aan de Anw-hiaat pensioenregeling. Zolang er een dienstverband is en u een partner heeft, blijft de dekking voor de Anw-hiaat pensioenregeling bestaan.

Wat moet u doen?

De pensioenleeftijd in de pensioenregeling is 68 jaar. Wij nemen ongeveer 6 maanden voor uw 68-jarige leeftijd per brief contact met uw op over uw pensioeningang. Wilt u liever een andere pensioendatum? Neem dan minimaal 3 maanden voor uw gewenste pensioendatum contact met ons op. Bespreek dit ook tijdig met uw werkgever.

Heeft u nog onvoldoende inzicht in uw pensioensituatie? Vraag dan een persoonlijk pensioengesprek bij ons aan. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected] en dan nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen.